Saptamana 5 de sarcina

Saptamana a cincea a sarcinii este strans legata de cea de-a patra, in special datorita faptului ca acesta este momentul in care fatul trece prin schimbari majore. De aceea, este absolut important ca mamica sa aiba grija de alimentatia ei si sa renunte la obieciuri nocive, precum fumatul sau consumul de alcool. In plus, medicul obstetrician le va recomanda mamicilor sa opreasca orice tratament luau pana in acest moment, pentru a se asigura ca fatul nu o sa dezvolte anomalii genetice datorate diferitelor tratamente medicamentoase pe care mamicile le pot urma in aceasta perioada. In cea de-a cincea saptamana de sarcina, lucrurile deja sunt destul de clare in ceea ce priveste sarcina si mamicile isi pot incepe procesul de informare in legatura cu bebelusul ce urmeaza sa vina in scurt timp.

Primul trimestru al sarcinii este, de cele mai multe ori, cel mai greu pentru femeile ce devin mamici pentru prima oara si asta datorita durerilor abdominale si greturilor ce le ocupa mai tot timpul. In plus, femeile ce sunt la prima sarcina pot dezvolta si o usoara forma de depresie, cu radacini in primele saptamani de sarcina, in special datorita dezechilibrelor si schimbarilor hormonale la care sunt supuse in aceasta perioada. Chiar si asa, pentru multe din mamici, saptamanile patru si cinci ale sarcinii sunt printre cele mai frumoase, pentru ca au ocazia de a incepe sa-si faca planuri pentru viitor, pot sa se intereseze in legatura cu tot ce trebuie sa stie despre sarcina si despre nastere. In plus, acum este momentul de a face schimbari in alimentatie si nutritie. De altfel, o mamica in cea de-a cincea saptamana a sarcinii trebuie sa se implice si in activitati sportive usoare, precum joggingul sau plimbarile lungi, pentru a preveni durerile musculare ce se apropie in saptamanile ce urmeaza. Prin ce schimbari trece mamica in cea de-a cincea saptamana de sarcina? Cu toate ca inca nu se simt pe deplin schimbarile de la nivelul exterior la corpului, mamica nu mai are nici un dubiu legat de existenta sarcinii in cea de-a cincea saptamana.

De cele mai multe ori, in aceasta perioada, mamicile vor suferi cel mai des accese de greata si voma, dar si stari de somnolenta mult mai accentuate. Asta se intampla datorita nivelului crescut de progesteron si estrogen, ce fac ca schimbarile petrecute in interior sa aiba efecte si la exterior. Asa se explica si aparitia unor cosuri pe fata mamei, ce pot fi tratate cu creme. Desigur, toate simptomele simtite si pana in cea de-a cincea saptamana continua sa fie din ce in ce mai accentuate si asa creste sensibilitatea de la nivelul sanilor, dar si acea senzatie de gadilitura ce a inceput in cea de-a patra saptamana. Toate simptomele sarcinii sunt prezente si femeile incep sa resimta din ce in ce mai mult sarcina. In cazul in care mamica nu prezinta nici un fel de simptom din cele prezentate, asta se datoreaza faptului ca fiecare femeie experimenteaza sarcina in felul sau, propriu si personal. Asadar, vor exista si numeroase femei ce se vor simti excelent in cea de-a cincea saptamana de sarcina, in timp ce altele vor avea schimbari bruste de temperament, caderi nervoase si o iritabilitate crescuta.

Copilul tau deja se afla in a 5-a saptamana de dezvoltare Toate aceste lucruri se datoreaza in special faptului ca fiecare femeie experimenteaza aceasta perioada a vietii diferit. Asadar, nu este nici un motiv de panica daca va simtiti mai rau decat alte femei. Aceste schimbari sunt absolut normale si cele mai multe simptome vor disparea, in timp, odata cu dezvoltarea copilului. Oricand va simtiti mai rau, ganditi-va ca aceasta este una din cele mai frumoase experiente pe care le veti avea vreodata. Optimismul va ajuta femeile sa treaca mai usor peste toate simptomele mai putin placute ale sarcinii. Prin ce schimbari trece fatul in cea de-a cincea saptamana de sarcina? In cea de-a cincea saptamana, fatul incepe sa semene din ce in ce mai mult cu un bebelus. Incep sa i se dezvolte manutele, chiar daca fara degete, deocamdata si apare si cel de-al doilea rinichi. In plus, tot in aceasta perioada incepe sa se dezvolte si sexul copilului, dar va putea fi aflat doar prin cea de-a saisprezecea saptamana a sarcinii. Deocamdata, mamicile se pot multumi cu un ecograf ce le va arata cat de bine se dezvolta cel mic. Incepand de la sfarsitu saptamanii a patra, placenta incepe sa comunice cu sistemul circulator si asta inseamna ca bebelusul are deja access la tot ce consuma mamica. De aceea este recomandat ca femeile sa opreasca consumul de substante nocive complet.

Tot in aceasta a cincea saptamana de sarcina, cel mic incepe sa dezvolte cordonul ombilical, pentru a comunica mai bine cu mama si pentru a primi oxigenul si nutrientii necesari pentru o crestere sanatoasa si o dezvoltare armonioasa. Mai mult decat atat, in aceasta saptamana incepe si procesul de formare al ochilor, al urechilor si al guritei, dar si a narilor. Poate cel mai important lucru legat de dezvoltarea copilului in cea de-a cincea saptamana este faptul ca a inceput sa i se dezvolte creierul mai bine, el fiind deja bine definit si impartit in cele trei regiuni. Asadar, copilul isi incepe dezvoltarea incet, dar sigur. In special datorita faptului ca in cea de-a cincea saptamana copilul isi continua rapid dezvoltarea organelor, mamicile trebuie sa aiba grija la ce consuma si ce mananca. Este extrem de important ca nimic nociv sa intre in corpul lor, deoarece copilul poate fi afectat iremediabil. In saptamanile a patra si a cincea sunt cele mai mari sanse sa apara anomalii genetice si acesta este unul din motivele principale pentru care medicii vor sfatui toate femeile sa renunte la orice obieciuri negative au si sa se axeze mai mult pe o alimentatie corecta, corespunzatoare si o nutritie adecvata, pentru a ajuta copilul cat mai mult posibil. Pe scurt, incepand cu cea de-a cincea saptamana a sarcinii incep si cele mai importante schimbari si dezvoltari la nivelul copilului. Nici pentru mamica nu sunt mai putine schimbari, corpul incepand sa se conformeze faptului ca trebuie sa aiba grija de doua persoane, nu doar de una. Asadar, mamicilor le poate creste apetitul si greturile matinale pot fi inca destul de puternice, la fel ca si crampele si durerile musculare si abdominale.


  • Totul despre copil
  • Totul despre tine
  • Despre partenerul tau
  • Viata sexuala

Meniu

Zona Video

Sfaturi si videoclipuri haioase cu si despre copii. Urmareste galeria video si descopera o selectie deosebita dedicata educatiei, interviuri si sfaturi utile.

vezi toate clipurile

Calendarul Sarcinii