Deseori intalnim copii care obisnuiesc sa se scobesca in nas. Un obicei urat, spunem toti. Dar n-ar fi numai urat daca nu ar fi si periculos. Deseori copilul care se scobeste in nas are zgarieturi si chiar rani care sangereaza.

Introducand degetul murdar in nas adesea, se pot produce infectii foarte grave. Copilul executa aceasta “manevra” datorita unor mancarimi provocate de diverse cauze: infectii cronice cu mucozitati, rinite, viermi intestinali, polipi si nervozitate. Primul pas este sa cautam sa eliminam cauzele care ii determina sa se comporte asa: incepeti cu un control ORL pentru a fi convinsi ca nu exista polipi, deoarece acestia cand cresc pot bloca caile respiratorii. Ca tratament profilactic, se va tine cont de evitarea folosirii oricaror iritanti si se va adopta o igienta corecta prin aerisirea camerelor in mod frecvent si prin umidificarea aerului. Pentru eliminarea suspiciunii de viermi intestinali, este bine sa ii faceti celui mic analize medicale. In situatia in care este vorba de nervozitate a copilului , care apare pe fondul unei suprasolicitari a sistemului nervos, vom apela in prima instanta la ceaiuri medicinale cum ar fi cel din floare de tei sau musetel. Seara, inainte de culcare, administrati-i ceaiuri indulcite cu un strop de miere de albine. In cazul in care aceste ceaiuri nu vor linisti copilul, ne vom adresa unui medic homeopat care va recomanda medicamente homeopate, de concentratii foarte mici CH9, cum ar fi Chamomilla (musetel intreaga planta) care este foarte bun, are un efect antinflamator si imunomodelator. Daca nici in aceste conditii copilul nu se linisteste, vom incerca sa apelam la serviciile unui medic psiholog, care ne va sfatui ce atitutidine va trebui sa adoptam ca familie pentru  a-l dezobisnui de acest obicei.

De asemenea, scobitul excesiv in nas este si cauza cea mai frecventa a hemoragiei nazale la copii. Acest accident apare brusc si poate fi oprit prin apasarea timp de cateva minute a narilor copilului, dar cu fermitate. Copilul va sta pe un scaun si dupa ce sangerarea s-a oprit, asezam copilul pe un pat si nu va sulfa nasul. In cazul in care sangele continua sa curga ne vom adresa de urgenta unui medic pediatru sau chiar la serviciul de urgenta pentru stabilizarea copilului.

In concluzie, doar medicul este cel care va stabili cauza si va aplica tratamentul adecvat in cazul discutat mai sus. Educarea copilului mic este mai grea la varsta de 2-3 chiar si 4 ani, dar va trebui sa perseverati incercand prin diverse metode sa il debarasati de acest obicei.

Din aceeasi categorie

Mai cititi si...

Meniu

Zona Video

Sfaturi si videoclipuri haioase cu si despre copii. Urmareste galeria video si descopera o selectie deosebita dedicata educatiei, interviuri si sfaturi utile.

vezi toate clipurile

Calendarul Sarcinii