Orice copil dupa varsta de 3 ani cand are abilitati sigure de deplasare, are o curiozitate debordanta. Aceasta este varsta la care copiii trebuie protejati de evenimente neplacute generate din dorinta lor majora de a descoperi lumea. Orice noua experienta pentru copil constituie o explorare a noului, dorinta de a cunoaste lumea si tot ce este in jurul sau.

          Ca parinti este bine sa initiati diferite experimente alaturi si impreuna cu copilul Dvs. Un astfel de experiment il poate reprezenta cunoasterea apei si a unor efecte ale acesteia pe intelesul copilului: apa este buna de baut, dar iti uda hainele; apa curge dintr-un vas in altul, dar poate sa ude covorul, jucaria; apa calda este buna pentru baie, dar cea fierbinte te poate frige, iti provoaca durere cand o atingi. Puteti sa-i aratati copilului de 3 ani care este diferenta dintre apa rece si apa fierbinte (din care ies aburi; si aburul este fierbinte si te poate arde).

          La aceasta varsta copiii vor sa devina independenti si adesea sunt atrasi de locuri, obiecte periculoase(prize sau fire electrice, pastile colorate sau nasturi). Aceasta nu este obraznicie din partea copilului, ci simpla curiozitate. El nu poate face diferenta dintre o situatie de pericol si una de siguranta. Este bine sa ii explicati cu calm ce nu este bine sa faca sau cu ce nu este bine sa se joace. In numeroase cazuri le puteti exemplifica riscurile unor pericole la care au fost supusi “alti copii neascultatori” prin simple povestioare cu personaje imaginare, dar care vor avea un impact major asupra copilului. Un exemplu poate fi:” Un copil ca tine a pus mana pe fierul de calcat si s-a ars la palma foarte tare, uite aici(si ii aratati pe palma lui locul in care s-a ars personajul). Astfel va incepe sa inteleaga raportul dintre cauza si efect. Prin aceste experimente, reale sau povestite, copilul invata sa gandesca in mod logic. Nu uitati, insa, ca un copil are nevoie de multe repetari pentru a intelege diferenta dintre siguranta si pericol.

          Copiii foarte mici nu vor asculta cand li se impun interdictii, sau li se spune “Nu pune mana!”. Acesta este motivul pentru care este recomandat sa fie supravegheati fie si numai vizual, pentru a putea interveni la timp pentru a evita un incident neplacut.

          O alta posibilitate de a preveni evenimente neplacute este aceea de a creea o zona sigura pentru copil. Evitati amplasarea obiectelor casante, periculoase la nivelul la care acestea pot fi ajunse de copil. Montati incuietori la dulapuri si acoperiti prizele pe care nu le utilizati. Nu lasati la indemana copiilor flacoane cu pastile si stabiliti in casa anumite limite si zone in care copilul nu are acces in nici o imprejurare. Stabiliti niste reguli prin care copilul sa nu aiba acces pe scari exterioare, pe trepte sau pe terase deschise, guri de beciuri, etc. decat insotit si nu tolerati niciun moment incalcarea acelor reguli. Cel mai indicat mod de a-l determina sa renunte la explorarea unor zone sau spatii interzise este distragerea atentiei si oferta unei alternative adecvate, care sa-l determine sa abandoneze ideea initiala.

Din aceeasi categorie

Mai cititi si...

Meniu

Zona Video

Sfaturi si videoclipuri haioase cu si despre copii. Urmareste galeria video si descopera o selectie deosebita dedicata educatiei, interviuri si sfaturi utile.

vezi toate clipurile

Calendarul Sarcinii