Jucandu-se, copiii invata. Acesta este modul lor de a cunoaste lumea din jur si de a o explora pentru a-i cunoaste tainele. Jocul reprezinta modul prin care copilul se dezvolta din punct de vedere fizic, intelectual, social si emotional. Prin joc orice copil isi dezvolta imaginatia, creativitatea si isi pune in valoare capacitatea de adaptare la diferite situatii.

La varsta de 3 ani copilul dobandeste destule abilitati de a se juca impreuna cu un adult sau singur, cu jucaria sau jucariile preferate. La aceasta varsta copilul isi creeaza o lume imaginara in care totul este posibil, in care el este “seful” si el este cel care ia decizii importante. Fara sa-si dea seama, adesea adultii jucandu-se cu copiii preiau controlul jocului, preiau “rolul de sef”, adesea stabilind ei insisi reguli dupa principii realiste, uitand ca de fapt ei sunt partenerii de joaca ai copilului, nu invers. Copilul care observa, simte ca adultul este cel care dirijeaza jocul, este cel care “dicteaza” cum se va derula jocul initiat de copil, se va demoraliza, va renunta adesea la joc sau nu-l va mai accepta ca partener de joc. Daca doriti cu adevarat sa va implicati in jocul copilului in mod constructiv si benefic pentru acesta, este de preferat sa va supuneti regulilor impuse de copil, chiar daca vi se par adesea absurde. Nu uitati ca jocul sau se desfasoara in lumea imaginara pe care si-o creeaza el! Daca va jucati respectand regulile copilului, daca veti accepta ”rolurile” pe care acesta vi le atribuie, copilul va deveni mult mai cooperant, mai ascultator fata de Dvs., va va accepta si va va prefera oricand ca partener de joc. Este bine sa ii laudati rezultatele, sa ii apreciati ingeniozitatea si capacitatea de a se juca atat singur, cat si cu un partener de joc. Daca un joc presupune ca unul dintre parteneri sa castige o intrecere, puncte sau o alta miza pusa in joc, este bine sa renuntati la orgoliul de a-l “infrange pe adversar”; copilul simte o bucurie imensa atunci cand castiga sau cand castiga in fata unui adversar adult.

Cand se joaca un copil de 3-5 ani este normal si specific varstei sa-si creeze o lume imaginara. Diferentierea dintre realitate si fictiune se percepe de catre acesta treptat, odata cu inaintarea in varsta. 

Pentru ca un copil mic sa invete are nevoie de multa stimulare si dovada de incredere din partea adultului parinte. Cuvintele  venite din partea dumneavoastra au mare insemnatate pentru copil. Atat cuvintele de apreciere, cat si cele negative sunt percepute de copil exact asa cum le spuneti.  Daca ii veti spune:”Nu ma mai joc, m-ai suparat prea tare!”, copilul va intelege ca nu-l mai iubiti. Tonul vocii este, de asemenea, foarte important. In egala masura, o lauda la momentul potrivit venita de la Dvs. constituie un impuls important pentru copil, il motiveaza sa repete un anume comportament pentru care a fost apreciat, laudat.

Un comportament adecvat al parintelui in timp ce se joaca cu propriul copil constituie un element important in educarea copilului, in dezvoltarea unei relatii pozitive intre cei doi participanti: parinte-copil.

 

“Jocul este cel care face un copil sa creasca”Horatiu

Din aceeasi categorie

Mai cititi si...

Meniu

Zona Video

Sfaturi si videoclipuri haioase cu si despre copii. Urmareste galeria video si descopera o selectie deosebita dedicata educatiei, interviuri si sfaturi utile.

vezi toate clipurile

Calendarul Sarcinii