Responsabilizarea copilului este o activitate strict necesara dezvoltarii personalitatii sale. Un copil responsabilizat devine un om pregatit pentru viata, un om ordonat atat in a-si indeplini sarcinile ulterioare intr-un serviciu, cat si in a-si ordona prioritatile in viata, a reusi sa faca alegeri in ceea ce priveste dezvoltarea sa personala de-a lungul vietii.

          Responsabilizarea copilului ca modalitate de educatie pentru viata incepe inca din familie. Poate vi se va parea un nonsens sa va spun ca procesul de educare a responsabilitatii poate incepe inca de la varsta de 3 ani! Nu este o greseala, ci este pur adevar! Inca de la 3 ani copilului i se poate cere sa indeplineasca unele sarcini, potrivite capacitatilor sale de intelegere si posibilitatilor sale. Ca parinti, puteti incepe acest lucru prin ordonarea si strangerea jucariilor din camera, odata cu trecerea la o alta activitate. Daca la inceput va trebui sa realizati impreuna cu el aceasta sarcina, ulterior ii puteti cere sa faca acest lucru singur. Fireste ca unii copii vor refuza aceasta activitate, dar calmul si perseverenta Dvs. in a continua activitatea ii va dezarma si vor accepta “sa va ajute” la inceput.

Un mic truc pentru reusita obiectivului Dvs., ca parinte, este acela de a-i lauda pentru ceea ce au facut, pentru harnicia de care au dat dovada. Pentru copiii care au refuzat vehement la inceput si ulterior vi s-au alaturat sa strangeti jucariile, este bine sa ii laudati si fata de alte persoane (bunici, celalalt parinte, persoane cunoscute copilului) dar in prezenta acestuia. Astfel va intelege ca a avut un comportament adecvat, s-a simtit bine in postura de “erou al zilei” si va dori sa repete comportamentul. Dupa o perioada de timp strangerea jucariilor va fi responsabilitatea lui si o va considera o sarcina importanta. Feriti-va de a-l recompensa in alt mod decat lauda verbala!

          O alta sarcina pe care o poate indeplini copilul la 3-4 ani este aceea de a-si aseza hainutele ordonat pe un scaun sau intr-un alt spatiu care sa ii fie la indemana. Cand se dezbraca la pranz sau seara este bine ca impreuna sa puneti hainutele in ordine, apoi el va reusi sa faca singur acest lucru. O motivatie care il va determina sa respecte cerinta parintelui este aceea ca” se va imbraca mai repede si se va putea juca mai mult” daca nu “pierde timpul” cautand hainele prin diverse locuri din camera. Ii veti creea o stare emotionala pozitiva daca ii cereti sa va aduca el hainele pentru a-l imbraca; fiind asezate ordonat le va aduce repede, iar Dvs. il puteti lauda spunandu-i “Ce repede le-ai adus! Cred ca tu le-ai asezat ordonat si de aceea ai fost asa de harnic!”  Daca zilnic insistati asupra acestei sarcini cu siguranta va reusi sa-si puna hainele in ordine ca mai apoi sa se imbrace singur.

          Cateva aspecte esentiale trebuie precizate in scopul responsabilizarii copilului la aceasta varsta: a) nu uitati sa il laudati mereu pentru ceea ce face; b) nu uitati sa-i oferiti o motivatie simpla, potrivita nivelului sau de intelegere; c) fiti perseverenti in a le cere indeplinirea unor sarcini(strangerrea jucariilor, aranjarea hainelor, etc.)

 

“Intrebuintati bine timpul, el trece asa de iute; insa ordinea va invata sa castigati timp”- Goethe

Din aceeasi categorie

Mai cititi si...

Meniu

Zona Video

Sfaturi si videoclipuri haioase cu si despre copii. Urmareste galeria video si descopera o selectie deosebita dedicata educatiei, interviuri si sfaturi utile.

vezi toate clipurile

Calendarul Sarcinii