Ceea ce trebuie sa stiti pentru inceput despre copilul Dvs. este ca nu toti copiii sunt la fel si nu toti copiii evolueaza la fel in perioada copilariei. Fiecare copil este unic, iar in privinta dezvoltarii sale fizice, psihice si emotionale un rol important il au factorii genetici, cei mosteniti din familie.

Nu totdeauna copiii vor semana intru totul cu parintii naturali, ci e posibil sa aiba gene (AND) mostenite de la bunici, iar aceste gene sa influenteze culoarea ochilor, a parului sau caracteristici faciale, dar si aptitudini, atitudini, gesturi sau disponibilitati care sa favorizeze dezvoltarea unor abilitati, a unor talente sau a predispozitiilor pentru anumite boli: cardiovasculare, calvitie, diabet. etc.

 

Un alt element care favorizeaza dezvoltarea diferentiata a copiilor este mediul in care acestia se dezvolta. Un mediu sanatos in ceea ce priveste alimentatia, sanatatea corporala, mediul afectiv va avea influente benefice asupra copilului, iar mediile nefavorabile fireste ca vor stirbi din posibilitatile de dezvoltare ale acestora, desi baza genetica este buna.

Un alt element esential il reprezinta sanatatea fizica a copilului cu care acesta vine pe lume. Un copil sanatos, fie ca este alimentat la san sau cu biberonul, va lua in greutate, va creste in lungime, va incepe sa priveasca la cei din jurul sau, va recunoaste persoanele apropiate dupa tonul vocii si va beneficia de o crestere si dezvoltare normala. Un copil asupra  caruia s-a intervenit chirurgical imediat dupa nastere dintr-un motiv sau altul va suferi, va avea de traversat perioade de convalescenta care sa nu-i permita o dezvoltare fizica asemanatoare unui copil sanatos. Un copil care a suferit o astfel de trauma este mai sensibil, atentia parintilor  trebuie sa fie sporita in privinta mediului de dezvoltare, al alimentatiei, a mobilitatii membrelor sau a mediului fizic din familie( factori alergeni) etc.

 

Este bine ca parintii sa aiba minime cunostinte in ceea ce priveste etapele normale de dezvoltare ale unui copil pentru a fi capabili sa identifice eventuale neconcordante in dezvoltarea propriului copil, astfel incat sa fie depistate la timp unele disfunctionalitati motorii sau anatomofiziologice.

Daca la varsta de o luna sugarul nu are control asupra ochilor, privirea sa va fi indreptata numai asupra unui obiect situat pe linia vizuala; spre varsta de trei luni va urmari cu privirea obiecte care se misca, dar aflate tot in raza sa vizuala, care se largeste. Daca in prima luna de viata sugarul in momentele sale de veselie si de multumire scoate o serie de sunete si zgomote, acestea se organizeaza odata cu inaintarea in varsta spre un “gangurit”. Daca pana la 18 luni copilul nu scoate niciun sunet, atunci este bine ca parintii sa se adreseze unui medic pediatru pentru a afla cauza sau cauzele.

 

 Intr-o dezvoltare normala, copilul incepe sa diferentieze sunetele si zgomotele din jur inca din prima luna de viata. Odata cu inaintarea in varsta, la varsta de trei luni copilul diferentiaza celelalte voci de vocea mamei, tresare sau plange cand aude zgomote sau tipete stridente. Daca pana la aceasta varsta, de 3 luni, copilul nu diferentiaza sunetele, vocile, zgomotele puternice (bufnituri, trantirea usii, claxon de masina, etc) atunci este posibil ca acuitatea sa auditiva sa nu fie normala, iar parintii trebuie sa se adreseze unui medic specialist.

Mobilitatea membrelor superioare si inferioare creste odata cu inaintarea in varsta.  Daca in prima luna de viata copilul are tendinta de a pastra pozitia fetala (genunchii stransi, bratele flexate) incepand cu a doua luna de viata mobilitatea membrelor creste, copilul are tendinta de a misca haotic din membre, adesea aceste miscari fiind insotite de tipete de bucurie. Este recomandat ca dupa baia de seara, mama sa se joace cu copilul flexand bratele si picioarele acestuia alternativ, sa il pozitioneze pe spate, apoi pe burta, pentru a-i oferi posibilitatea de miscare si intarire a muschilor fesieri si cei ai spatelui. Daca se observa ca in timpul acestor miscari copilul plange sau miscarea unui membru ii provoaca durere, exprimata prin grimase sau tipete acute, este bine sa fie consultat un medic.

 

Acestea ar fi elementele asupra carora parintii trebuie sa fie foarte atenti in primele trei luni de viata ale copilului. Incapacitatea acestuia de a se exprima verbal in privinta unor dureri sau a disconfortului oferit de unele situatii in care nu se simte bine (foame, durere, scutece ude) dar si identificarea unor disfuctiuni asupra auzului, asupra exprimarii verbale, in privinta vazului sunt importante pentru ca pot fi tratate cu usurinta fara ca acestea sa lase urme asupra dezvoltarii ulterioare a copilului.

 Observarea oricarei regresii in dezvoltare poate conduce la identificarea factorilor care au generat-o astfel incat sa oferiti copilului Dvs. o dezvoltare normala inca din primele luni de viata.

 

“Oricum ar fi copiii, acestia le sunt dragi parintilor lor” - Sophocles

Din aceeasi categorie

Mai cititi si...

Meniu

Zona Video

Sfaturi si videoclipuri haioase cu si despre copii. Urmareste galeria video si descopera o selectie deosebita dedicata educatiei, interviuri si sfaturi utile.

vezi toate clipurile

Calendarul Sarcinii