Pentru copil, jocul si jucaria a constituit mereu un izvor de bucurie, motiv de dezvoltare armonioasa si de implinire personala. Adesea  adultii, parinti, bunici sau persoane angajate temporar sa aiba grija de un copil, nu stiu cum sa se joace cu ei, astfel incat sa le ofere modalitatea de a se dezvolta corespunzator varstei. De cele mai multe ori parintii prefera sa le ofere programe de desene animate sau jocuri pe calculator, motivand ca astfel copilul are o activitate in liniste si nu-i deranjeaza.

 

Sa aruncam o privire fugitiva asupra unor jocuri si jucarii potrivite nivelului de varsta al copilului pana la 6 ani si care sa-i ofere acestuia sansa de dezvoltare armonioasa, fizica si intelectuala!

Inca de la 5-6 luni copii au nevoie de joc si miscare. In aceasta perioada parintii se pot juca implicandu-i in jocuri simple ce presupun imitarea prin onomatopee a unor sunete facute de animale de plus (ursuleti, catei, pisici, etc). Apoi, incet aria jocului se diversifica, solicitand copilul sa gaseasca jucaria ascunsa in apropiere: dupa o perina, in spatele sau, etc, provocand astfel copilul sa gandeasca, sa se miste cautand jucaria.

 

In jurul varstei de 2-3 ani, copiii se vor bucura nespus cand participa ca simpli privitori la un “dialog” intre jucarii, initiat de adulti. Se poate trece apoi la un dialog interactiv, in care copilul raspunde la unele “intrebari” ale jucariilor. Astfel se stimuleaza dezvoltarea sa intelectuala, concomitent cu vocabularul si limbajul acestuia. Potrivite pentru aceasta varsta sunt jocurile tip puzzle cu un numar mic de piese, si acestea in format mare: 8-12 piese; prin imbinarea carora se realizeaza imagini familiare copilului si potrivite varstei acestuia. Acest tip de jocuri se pot confectiona si de catre parinti, prin lipirea pe carton a unor imagini cu personaje cunoscute copiilor, pentru ca apoi acestia sa recompuna intregul.

 

Dupa varsta de 3 ani jocurile si jucariile pentru copii se diversifica. Odata cu dezvoltarea fizica a acestora, a dobandirii echilibrului locomotor se pot organiza jocuri ce presupun miscare in aer liber(alergare pe distante scurte, catarare in spatii special amenajate in parcuri sau in curti, combinatii ale unor pasi simpli cu alergarea si saritura sau jocuri tip sotron, cu reguli simple). Aceste jocuri le vor fortifica organismul si vor dobandi abilitati locomotorii, atat de necesare in dezvoltarea ulterioara. Jucarii potrivite acestei varste sunt cele de constructie plana sau pe verticala: cuburi, piese din plastic ce presupun imbinare, jocuri puzzle cu un numar mai mare de piese 20-30. Pe langa aceste jucarii oferiti copiilor posibilitatea sa construiasca din material natural: samburi, dopuri din plastic, pietre, bete de chibrituri, castane sau nuci. Pentru o corecta manipulare a materialelor naturale este de preferat sa va jucati dvs. cu ei la inceput. Explicati-le initial ce sunt acele obiecte, care este rolul lor in natura si in viata omului, perioada in care ii puteti explica faptul ca sunteti niste “exploratori” ce investigheaza lumea inconjuratoare; apoi va transformati in “magicieni” sau in “mesteri” care pot realiza si altceva cu acele obiecte. Precizati (fara a exagera) la ce pericole se expun daca folosesc in alte scopuri materialele pe care le au in fata! Construiti dvs. copaci, flori, case, etc din samburi sau din castane, din pietre sau din chibrituri. Copilul va privi uimit cum iau nastere din mainile omului forme familiare si va incerca sa va imite. Asigurati-va ca a inteles ce doriti de la el: sa fie un “mester iscusit” care sa realizeze lucruri interesante din diferite materiale neconventionale. Urmariti la inceput miscarile copilului, asigurati-va ca materialele sunt utilizate corect, in scopul strict precizat anterior. Manifestati entuziasm pentru orice reusita a copilului! Astfel il veti determina sa continuie si sa creeze elemente din ce in ce mai complexe si mai indraznete.

 

Odata tehnica de lucru insusita de catre copil, ii oferiti un camp larg de dezvoltare creativa si posibilitatea de a-si stimula abilitatile tactile si de manipulare a obiectelor de dimensiuni medii. Avantajul acestor noi jucarii este izvorat din cateva aspecte esentiale: nu sunt costisitoare, nu sunt casante, pot fi cu usurinta refolosite ori de cate ori este necesar, se depoziteaza usor in saculeti sau cutii de carton. Atentie! Introduceti treptat, rand pe rand,  fiecare tip de jucarii de acest tip in activitatea si in viata copilului. Asigurati-va ca stie sa construiasca din castane, ca apoi sa-i oferiti varianta pietricelelor, sau a samburilor sau a chibritelor. Familiarizandu-se treptat cu noi materiale de constructie si de joaca, va incerca singur sa le combine ulterior in constructii complexe.

 

Un alt mod de joaca este oferit de creioanele colorate si de acuarele. Copilul se joaca trasand linii si forme pe foi de diferite dimensiuni. Pentru copiii de 3 ani suportul de desen, foaia, trebuie sa fie mare, iar odata cu inaintarea in varsta dimensiunile suportului de lucru pot sa scada pana la dimensiunea unei foi de caiet. Manifestati entuziasm pentru orice reusita a copilului! Dovedindu-va increderea in felul in care utilizeaza culorile, ii oferiti incredere in fortele proprii si il stimulati in mod pozitiv. Incet, simplele linii vor dobandi contur si consistenta.

Din aceeasi categorie

Mai cititi si...

Meniu

Zona Video

Sfaturi si videoclipuri haioase cu si despre copii. Urmareste galeria video si descopera o selectie deosebita dedicata educatiei, interviuri si sfaturi utile.

vezi toate clipurile

Calendarul Sarcinii